Observatórium na Kolonickom sedle

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle je vysunutým odborným pracoviskom Vihorlatskej hvezdárne v Humennom. Je situované v oblasti s veľmi nízkou úrovňou svetelného znečistenia. Vďaka tomu je mimoriadne vhodným miestom na astronomické pozorovania nielen pre verejnosť ale i pre odbornú prácu. Okrem prístrojov a zariadení na odborné pozorovania máme v areáli aj silný nástroj na edukáciu a popularizáciu v oblasti astronómie – planetárium. To bolo postavené v rámci projektu Karpatské nebo a bolo uvedené do prevádzky v roku 2012. Môžeme v ňom premietať virtuálnu nočnú oblohu, filmy v celooblohovej projekcii alebo tu môžeme prednášať na rôzne astronomické témy.

Na večerné pozorovania pre verejnosť sú vyhradené dva teleskopy na betónovej plošine, ktorá pojme cca 15 osôb. Pozorovania, ako aj iné podujatia pre školy a verejnosť, robíme na našom observatóriu výhradne na objednávku v pracovné dni.

Zážitkové pozorovanie oblohy v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle v Parku tmavej oblohy Poloniny – „Večer pod hviezdami“ obsahuje:

  • prehliadku observatória
  • program v planetáriu
  • pozorovanie oblohy zo stanice M.A.R.S.
  • pozorovanie objektov oblohy teleskopom

V prípade nepriazne počasia bude pozorovanie nahradené prednáškou alebo filmom v celooblohovej projekcii v planetáriu.

REZERVOVAŤ

„Nočné pozorovanie“ v neskorých nočných hodinách sa koná len v prípade priaznivého počasia! Alternatívny program v tomto prípade nie je v ponuke.

Ako sa sem dostať?

Najrýchlejšie je využiť cestu autom, ktorá z Domaše trvá cca 1 hodinu (65 km). Prípadne jedno z mnohých autobusových spojení cez Humenné (cca 2 hodiny).